Kefirgryn – Att göra kefir

När kefirgryn byter ägare gör den det i en skvätt mjölk. Säljer gärna kefirgryn i mån av tillgång. Det går också bra att byta ut mjölken till vispgrädde och vips har du kefirgrädde. Så här tar du hand om dina kefirgryn och samma procedur gäller därefter också:

1. Börja med att sila av resmjölken eller den färdiga kefiren.

IMG_4802[1]

2. Rör försiktigt runt kefirgrynen så att kefiren silas bort.

IMG_4803[1]

3. Häll över kefirgrynen i en ren glasburk.

IMG_4804[1]

4. Fyll upp med mjölk. Jag använder ekologisk ohomogeniserad lantmjölk. Använd en fet mjölk. Ta minst så att mjölken fyller upp ungefär dubbelt så mycket som kefirgrynen. Då blir kefiren riktigt sur. Det går att ta upp till fem gånger så mycket mjölk som kefirgryn. Smaka dig fram till vilken smak du tycker bäst om. Kefiren delar sig också mindre när det blir en större del mjölk än kefirgryn.

IMG_4806[1] IMG_4807[1]

5. Lägg över en tygbit och spänn något runt öppningen. Jag tar en kökshandduk, viker den dubbel och fäster den med gummisnodd.

IMG_4808[1]

6. Efter 24-48 h (ibland låter jag de stå tre dygn också) i rumstemperatur är kefiren färdig och proceduren börjar om. Här hemma separerar sig vasslen i burken. Rör runt innan du häller den i silen. Orörd burk till höger och omrörd burk till vänster.

IMG_4801[1]

. Så här är konsistensen hos den färdiga kefiren.

Sen är det bara att börja om på punkten 1 igen.

This entry was posted in Kefirgryn and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentarer

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Trackbacks.