Om lakritspannacottan var lite av en besvikelse även om det var gott var resultatet från kvällens projekt rena rama drömmen för en lakritsälskare – lakritskola och lakritskola doppad i mjölkchoklad med flingsalt!
Recept
3 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 msk lakritsrotspulver
(1 msk smör men det glömde jag, verkar gå bra även utan)
100 g mjölkchoklad
flingsalt
Rör ihop alla ingredienserna (om ni tar med smör ska det i först när kolan är färdigkokt) i en kastrull och koka tills kulprovet visar den konsistens ni gillar på kola. Tror jag kokade den här i ca 45-50 min. Ska ni ha smör i som jag glömde ska den alltså röras i när kolan är färdigkokt.
Häll upp i form med bakplåtspapper. Det här är en liten ugnsform. Ställ in kolan att svalna i kylen. Jag väntade 30-60 minuter innan jag började skära upp den.
Smält mjölkchokladen (för er som gillar mörk choklad går det så klart att byta ut mjölkchokladen till det) i vattenbad eller i mikro. Gotta in kolorna i den smälta chokladen. Strö över flingsalt innan chokladen stelnar. Ställ in i kylen att stelna.
De chokladdoppade med flingsalt tycker jag är sjukt goda. Lilleman gillade dem också. Tonåringen tyckte de var ok Det är så roligt att fixa här i rucklet när det verkligen uppskattas… 😉
Doppade ungefär hälften i choklad. Resten blir helt enkelt bara lakritskola. Mycket gott även det!
Det här blev kvällsransonen. Inte har väl jag tryckt i mig några under tillverkningen också… nej då, inte jag inte. 😉
Kommentarer
No Trackbacks.