Hamburgerbröd/frallor glutenfritt – recept

Testade ett recept på glutenfritt hamburgerbröd igår från boken Nytt bröd – Baka gott utan gluten. Blev riktigt bra. Ser ut som vanligt bröd och även konsistensen är nära vanligt bröd. Det var dessutom gott. Hade det som tilltugg till grillad kyckling och sallad i går kväll. Sen fick det tjäna som korvbröd till nattakorven på kalaset. Fungerade finfint!

IMG_9721[1]

Hamburgerbröd/frallor – recept

 Jag gjorde dubbel sats, det blev 8 st per plåt. Enligt receptet i boken skulle det bli 6 bröd per sats men då skulle bröden blivit enorma så jag gjorde 8 stycken per plåt och 16 totalt. Tycker det är ynkligt att baka bara sex bröd när jag nu ställer mig för att baka. Vill du ha hälften så dela bara med två. Skippade sesamfröna som hör till hamburgerbröd eftersom de även går att äta som vanliga frallor och min tjugoåring äter inte när det är fröer på vanliga frallor. Vi fryser in och plockar fram allt eftersom. Det glutenfria brödet är ofta lite fuktigt och möglar därför snabbt. Åtminstone hemma hos oss…

Blanda ihop:

1000 g vatten

25 g jäst

140 g majsmjöl

260 g rismjöl

300 g bovetemjöl

2 tsk salt

30 g fiberhusk

Låt degen vila i 1,5 h.

Olja in händer och bakbord.

Forma degen till 16 frallor och fördela på två plåtar med bakplåtspapper.

Strödde över lite rismjöl men det är inte nödvändigt.

IMG_9719[1]

Låt bröden jäsa i 1 h.

Grädda i varmluftsugn hylla 1 och 3 nerifrån i ca 220 grader i 15 min. Byt plats på plåtarna och grädda i 15 minuter till. (Har du vanlig ugn säger boken 225 grader i 20 minuter.)

IMG_9721[1]

Till lunch idag serverades brödet som salami-briefralla och hamburgare. En vända i brödrosten före servering och sen på med det du behagar. Bilden visar tjugoåringens version av hamburgare. Barnen tyckte det här hembakta glutenfria hamburgerbrödet var godare än de svindyra (drygt 9 kr/st) vi har köpt i matbutikerna från Bakstugan i Valinge. De är ok men det här var definitivt godare.

   IMG_9733[1] IMG_9730[1]

This entry was posted in Bröd, Glutenfritt, Mat and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentarer

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Trackbacks.