Pitabröd – glutenfritt recept

Tjugoåringen satt i helgen och bläddrade i bakböckerna för att baka glutenfritt. Han nosade då upp receptet på pitabröd och tyckte vi skulle prova det att ha till tacos. Jag var tveksam. Tänkte att det nog skulle bli samma besvikelse som de glutenfria tortillabröden jag la ner hela min själ på. Nåja, vi bestämde i alla fall att vi skulle äta tacos i söndags så då försökte jag mig på de där pitabröden. Det är lite lurigt det där att baka glutenfritt och inte blev det helt bra i söndags. Storlekarna var det lite si och så med men det blev goda bröd. Det kändes som att med lite övning kan nog det där bli bra. Vi hade fortfarande kvar rester för en sista dag med tacos idag och pitabröden tog slut igår  (då rostade vi pitabröden och det som inte var någon höjdare före vändan i brödrosten blev riktigt gott igen) så då bakade jag nya ikväll. Och se på sjutton, det verkar som att övning faktiskt ger lite färdighet.

Gott blev det!

IMG_9449[1] IMG_9450[1]

Tjugoåringen kom på att det nog skulle bli lagom stora bröd om jag tog en sån där turkisk yoghurtförpackning som mått. Det var dessutom lagom vassa kanter så det fungerade alldeles förträffligt!

IMG_9448[1] IMG_9447[1]

Recept, 10 st

Blanda det torra:

1 dl majsmjöl

1 dl bovetemjöl

2 dl rismjöl

2 dl potatismjöl

0,5 dl psylliumfröskal

0,5 dl pofiber

1 tsk salt

Lös upp 50 g jäst i 3,5 dl kallt vatten.

Blanda det torra med det blöta och även 50 g rumsvarmt smör.

Knåda ihop till en jämn deg.

Jäs i minst 45 minuter under en handduk.

Kavla ut degen tunt på rismjölat bakbord.

Vik över halva så att det blir dubbel deg.

Kavla lite löst på den dubbla degen.

Måtta ut bröd.

Nyp ihop ändarna lite.

Grädda på en plåt (som stått inne i ugnen och blivit varm, inget bakplåtspapper eller nåt) i 250 grader i ca 8 minuter.

I receptet (Edit: Rätt ska vara rätt. Det här receptet är från boken Friendly Bread. Boken Nytt bröd – Baka gott utan gluten har också en hel del bra recept men inte det här.) hade de 2 dl sojamjöl som jag bytte ut mot 1 dl majs- och 1 dl bovetemjöl. Soja undviker jag i största möjliga mån. Dels ur ett gmo-perspektiv men också för att soja kan störa sköldkörtelfunktionen.

This entry was posted in Bröd, Glutenfritt, Mat and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentarer

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Trackbacks.