Syrade grönsaker och surkålsjuice är rena rama medicinen för magen. Bland den bästa probiotika som finns tillsammans med kefir. Massor med bra bakterier till magen. Det är väldigt enkelt att göra själv. Och faktiskt förvånande gott om det inte råkar bli för mycket salt.
Recept
1 ekologiskt vitkålshuvud, fint skivat eller rivet
2 ekologiska morötter, fint skivade eller rivna (jag tar gärna lite fler morötter)
1,5 msk havssalt utan tillsatser
Blanda ihop alla ingredienser i en stor skål.
Knåda och pressa ur grönsakssaften.
Lägg grönsakerna och saften i en glasburk eller liknande.
Pressa ur all luften genom att packa grönsakerna så gott det går.
Räcker inte den egna grönsakssaften till för att täcka grönsakerna helt, fyll upp med kallt vatten.
Lägg något på som ser till att trycka ner alla grönsakerna under vattenytan. Mycket viktigt att det inte kommer åt något syre. Jag fyller en fryspåse med vatten, knyter ihop och lägger den på.
Lägg en handduk över för att hålla syrningen i mörker.
Låt stå på köksbänken i 5-7 dagar.
Klart.
Förvara i kylen och ät de syrade grönsakerna och drick av surkålsjuicen varje dag.
Kommentarer
No Trackbacks.