Prövade att baka en annan sorts glutenfri baguette idag. Den här gången från Nytt bröd – baka gott utan gluten. Det här blev faktiskt utseendemässigt som baguette. Inte var det kanske smak- och konsistensmässigt som vanlig baguette men helt ok. Fick godkänt av tonåringen och inga klagomål från lilleman så det var förmodligen godkänt även där. Det enda som jag inte verkar kunna få till med det glutenfria bakandet är att bröden inte blir riktigt genomgräddade. De är alltid lite kletiga inuti även om ytan är hur fin som helst. Nu har jag hittat en lösning för det, det blir alltid en vända i brödrosten innan pålägget läggs på. Då blir det helt ok. Kanske generellt får försöka minska på vätskemängden framöver…
Recept glutenfri baguette
Blanda i en assistent:
500 g vatten
20 g jäst (tog ett halvt paket, ca 25 g)
1 tsk salt
50 g majsmjöl
100 g rismjöl
150 g bovetemjöl
0,5 dl pofiber (det skulle motsvara 10 g men jag vägde den halva dl och det var 15 g)
10 g fiberhusk
Kör assistenten i ungefär 5 minuter.
Jäs i två timmar (jag hade lite annat för mig så det fick nog jäsa i fyra h idag). I receptet står under plast men jag körde med en handduk. Försöker minska på plastanvändandet…
Värm ugnen till 225 grader.
Stjälp upp degen på bovetemjölat bakbord.
Smörj händerna med rapsolja.
Dela degen i två delar och forma dem till baguetter. Vrid dem lite och mjöla med lite bovetemjöl för rustikt utseende.
Lägg baguetterna på en plåt med bakplåtspapper.
In direkt i ugnen i 225 grader i 30-35 minuter. Jag hade baguetterna inne i ugnen i 35 minuter och det räckte alltså inte riktigt.
Blev ett lass med glutenfria fröfrallor när jag ändå höll på. Tycker det fungerar alldeles utmärkt att frysa in dem och ta fram när det behövs så nu har vi ett lager i frysen.
Kommentarer
No Trackbacks.