Glutenfria bovetefrallor – recept

Ikväll provade jag att baka bovetefrallor med inspiration från boken nytt bröd – baka gott utan gluten.

Recept bovetefrallor, 10 st

60 g pumpakärnor (pumpakärnorna tog slut så jag fyllde upp med solrosfrön)

770 g vatten

20 g jäst (jag tar ett halvt paket, 25 g)

25 g psylliumfröskal

260 g bovetemjöl

1 tsk salt

Hacka pumpa- och solroskärnorna.

Lös upp jästen i vattnet. Vispa (jag tar ballongvispen) så det löser sig ordentligt.

Tillsätt psylliumfröskalen.

Tillsätt bovetemjöl, pumpa- och solroskärnor samt salt.

Låt degen vila täckt med plast i ungefär två timmar i bunken.

IMG_7703[1]

Klicka ut degen med hjälp av två skedar på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Fem på varje plåt. Forma till frallorna lite med skedarna.

Låt frallorna vila på plåtarna i ca 30 min.

IMG_7706[1]

Grädda i 200 grader i 25 minuter. Jag hade knappt 200 grader och varmluft. Den övre plåten tog jag ut efter 25 min och flyttade upp den undre i ytterligare fem minuter för att få en knaprigare yta.

IMG_7709[1]

Låt svalna helt innan du skär i dem. (Just det här är bland det tråkigaste med att baka glutenfritt. Jag älskar nybakt fortfarande varmt bröd så där så att smöret smälter. Nu blir jag blåst på det varje gång…)

Nu är jag inte så lydig alla gånger. Är trött och ville provsmaka innan jag går och lägger mig så nu delade jag på en fralla innan det svalnat helt. Lite geggig insida men en vända i brödrosten så var det fixat. Så då fick jag mitt nybakta varma bröd i alla fall. Var helt ok, riktigt gott t o m. Tycker det blir så god och krispig yta.

IMG_7712[1]

Bakade också det numera säkra kortet fröfrallor när jag ändå höll på. Det äter tonåringen och tycker är helt ok. Då är det gott…

IMG_7704[1] IMG_7707[1]

This entry was posted in #blogg100, Bröd, Glutenfritt and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentarer

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Trackbacks.