Redigt huslig… vad hände nu?

Monsterna

Börjar med dagens monsterbild som blir i plural idag… det finns sovstilar och så finns det sovstilar. Vem om inte Hugo…

Hugo är trött…

Så Buddha. Dels i lugnt sofftillstånd, dels i handgemäng med hans antagonist vattentunnan… Observera det underbara öronflaxet på Hugo. 🙂

Buddha

Buddha herre på täppan, Hugo och Fille.
Nu ska du få…

Redigt huslig… vad hände nu..?

Undrar lite vad som hände nu..? Igår kom jag plötsligt på mig själv med att baka frallor utan att det ens vankades besök att smått panikartat se till att ha något gott att bjuda. Tänk att det kan vara så gott med nybakat fortfarande varmt bröd med smör som smälter… Det var inte bara jag och barnen som tyckte det var gott. Av sexton frallor stal drog Hugo och Fille i sig sex stycken… byrackor!

Frallor på jäsning.

Sen körde jag lilleman till en kompis. När jag ändå var in till Tvååker passade jag på att skicka iväg ett litet paket med lillemans urvuxna kläder till ett lilltroll. Gick in på Ica för att handla morötter. När jag gick där och funderade på vad jag skulle hitta på att laga för mat i rucklet sprang jag på färsk kycklinglårfilé och skinkstek som närmade sig bäst föredatum. Slank ner ett paket av varje i vagnen.

Skinkstek i lergryta

Kom hem och började googla efter något gott recept på skinkstek. Hittade ett som verkade lovande som inkluderade en lergryta. Visste att jag har minst en lergryta… någonstans. Nu befann den sig inte i köket. De som av någon anledning hjälpt mig att flytta runt på prylar vet att prylar, det finns det gott om i alla skrymslen och vrår i rucklet inklusive uthus. Gissade att jag förmodligen skulle nå önskat resultat i vita huset. Gav mig så ut på sakletaruppdrag till vita huset med en ficklampa i högsta hugg. Letade i alla hyllor, på alla bord, i lådor. När jag precis gav upp och tänkte ge mig på första vind i ladan så var den helt plötsligt där. Under någonting annat stod den på det överbelamrade pingisbordet. Nöjd diskade jag den och ställde den i blöt i ca en timme. Laddade lergrytan med skinksteken. Smetade på marinad bestående av på ett ungefär 1-2 msk tomatpuré, 1 msk stark och söt grovkornig senap, 1 tsk flingsalt, 2 pressade vitlöksklyftor och 1 tsk soya. Skar grovt upp i äpple, 2 morötter, 1 gul lök, 1 röd lök, 4 hela vitlöksklyftor och slängde i grytan runt steken. Gjorde i ordning 5 dl köttbuljong och fyllde upp så mycket det rymdes i grytan, ca 4 dl. På med locket och skjuts in i ugnen, 175 grader i ungefär 2 timmar.

Gräddig pastasås på kycklinglårfilé

Väl klar med det tittade jag på klockan och insåg att vi skulle svälta ihjäl om vi skulle vänta på den där steken… Det fick bli pastasås på kycklinglårfilén helt enkelt. Fram med järngrytan, i med rapsolja och smör, skivade upp kycklingen och slängde i grytan. Lite salt och peppar. Stekte kycklingen. Pressade i ett par (stora) vitlöksklyftor. Hällde i grädde i stora lass (6 dl närmare bestämt) och sweet chilisås i lagom dos. Putter, putter, klart!

Skinksteken… igen

När skinksteken var klar i ugnen plockade jag ur den ur lergrytan och slog in den att mojsa sig klar och svalna i aluminiumfolie. Sen in i kylen med den liksom mojan i lergrytan.

Skinksteken… dag två

Undrar om jag någonsin gjort det tidigare men idag silade jag av buljongen från lergrytan och kokade ner den ungefär till hälften. Vispade i lite ljus toppredning, i med en trea grädde och lite svartpeppar. Skivade upp steken som serverades med pastahjul och såsen. Lilleman skulle absolut inte äta det där äckliga som jag bestämt att vi skulle äta men efter en stund så kom det ett “såsen är god”…

Nu är grädden slut…

Här är receptet jag utgick från för skinksteken.

Veckans fyndande

Är ruskigt nöjd med veckans fynd. Det började med ett loppisbesök. Speciellt nöjd är jag med den fräcka hundtandsmönstrade femtiotalsväskan i äcklig plast… de tog alldeles för mycket betalt men den gick liksom inte att motstå.

Nu åkte de två vetekuddarna jag försökt elda upp i sopen…

Hade en liten stund att fördriva på stan och slank in på Intersport. Det brukar generellt kunna bli rätt dyrt… Kom ut igen med tre huvtröjor och ett par överdragsbyxor. Tur det var rea… mina två huvtröjor var halva reapriset. Huvtröjan till tonåringen liksom överdragsbyxorna var halva priset. Mycket nöjd kund…

This entry was posted in Byrackor. Bookmark the permalink.

Kommentarer

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Trackbacks.