Kylskåp, färskvatten och varmvatten igång i plåtisen

Eftersom det börjar närma sig en första övernattning i plåtisen har det blivit en del fixande. Som fullständig rookie på det här med husbilar, i mitt fall en plåtis, och camping är det en hel del att sätta mig in i.

Det började med kylskåpet. Det var stendött hur mycket jag än följde manualen och tryckte fem sekunder på påknappen. Det blev till att vända mig till de rutinerade och hjälpsamma i facebookgruppen Vi som kör plåtis. Det visade sig att jag skulle trycka brutalt på påknappen. Då startade kylen så snällt. Check på kylskåpet.

Så var det det där med färskvatten. Efter en vända i samma facebookgrupp, som för övrigt är en fantastisk källa till kunskap, kom jag fram till att först rena tanken med citronsyrelösning med recept 4-10 msk citronsyra till 4 liter nästan kokande vatten. När det hade svalnat ganska mycket hällde jag i lösningen i färskvattentanken. Där tydligen tömningsventilen var öppen. Så jag vattnade gårdsplanen med citronsyrelösningen. Jaha, då skulle tömningsventilen stängas. Den verkade bara stå och snurra på samma ställe när jag skruvade. Nästa fråga i samma fantastiskt hjälpsamma facebookgrupp. Kranen ska stängas medsols och med lite extra tryck på själva ventilen när jag snurrade stängdes den. Check på stängd tömningsventil till färskvattentanken.

Så på´t igen med ny citronsyrelösning. För att köra runt lösningen ordentligt i färskvattentanken körde jag några meter fram och tillbaka med kraftiga inbromsningar. Det var den bästa lösningen jag kunde komma på för att få lösningen att fara runt i tanken. Spolade sen ut det i kranen och sköljde med nytt färskvatten. Check på åtminstone ett första försök till rening av färskvattentanken.

Det går också att använda bikarbonat för att rena färskvattensystemet. Här är ett ungefärligt recept jag fick tips om. En kopp bikarbonat och typ 20 l vatten. Sen köra runt lite, tappa ut, spola igenom med ytterligare 20 l. Sen klart! Giftfritt och bra.

Artikel om rening av vattentank på tyska.

Nöjd och glad över att ha lyckats få igång vattnet i kranen postades ett inlägg med kranen igång och åh vad jag är nöjd och glad med att kranen fungerar i samma grupp. Förutom glada tillrop kom också en kommentar att det verkade vara dåligt tryck i kranen. Utmärkt information för mig som inte har en aning om hur mycket tryck jag borde förvänta mig i kranen. Att ta tag i en annan dag är att rensa silen. Trycket kan tydligen också öka när varmvattenberedaren är igång. Dåligt tryck kan också bero på att det är felkopplat vid installationen. Vattenpumparnas kvalitet kan tydligen vara ganska kass kvalitet på, kan vara bra att veta. Det blev bättre tryck i kranen efter det att tanken fylldes upp lite mer.

Alltså var det varmvattenberedaren som blev nästa moment. Döm om min förvåning när det bara krävdes att läsa i manualen för att få igång den. Check på varmvattenberedaren.

Det sista var att kolla hur det fungerade med tömning av gråvattentanken. Den ventilen hade tydligen stått öppen men nu är den stängd. Det var en vanlig gammal hederlig kulventil. Det klarade till och med jag. Check på stängd ventil till gråvattentanken.

Rätt som det är så har jag kanske fått kläm på det här med hur det funkar i plåtisen. Till nästa gång ska jag komma ihåg att stänga även kranen på toan innan jag drar igång vattenpumpen. Där var lite blött när jag kom så långt som att kolla varmvattnet i den kranen…

This entry was posted in Husbil, Plåtis and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentarer

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Trackbacks.