En dag som gropagris

Projekt  kommunalt vatten är äntligen efter ett års arbete i utförandefas. I tisdags påbörjade entreprenören grävandet. Min grävare ringde igår eftermiddag och bestämde att nu var det dags att gräva från tomtgräns till huset. Så i förmiddags satte vi fart med mig som gropagris.

Första grävtaget.
Hundarna följde intresserat hur arbetet fortskred och hade vissa synpunkter på det där att vara instängda i hundgården… 

De första tre metrarna som innebar friläggning av värmekulvert, avlopp, elledning till avloppet och dagvattenrör tog ett par timmar. Resterande ca 27 m gick på kanske en timme. Var lite halvknepigt att frilägga rören in mot huset. Värmekulvertarna går upp där. Så hittade vi en drös andra rör. Skulle tro att det är gamla avloppsledningar. Spännande vad  man kan hitta i gamla hus…

Frilagda värmekulvertar och förmodligen gamla avloppsrör. Svarta slangen är den nya för vattnet.
Lyckades gräva av dagvattenröret men det fixade grävaren med två lagningar. Var tur det var just den som rök och inte kulvert, avlopp eller elledning. Det hade varit betydligt värre… Den svarta slangen är den nya vattenslangen. 

Elledning, avlopp, dagvatten och nya vattenslangen. 
Som tydligt framgår av bilderna är vatten inte något som saknas här. Fyller upp så snart det grävs i backen. När vattenslangen var förlagd var det gropagrisens (dvs jag) att täcka med massor för att den skulle ligga kvar på plats. Det blev några spadtag… 

Vattenledningen nere hela vägen.
Vattenledningen täckt med massor.
 Så när vattenledningen vad förlagd och täckt med massor var det fiberrörets tur.

Fiberröret nere.

Fiberröret där det kommer upp vid huset.

Så på´t igen med att täcka även fiberröret med massor för att hålla det på plats. Så skulle grävaren lägga igen schakten igen men tji blev det. Det var för mjukt så att maskinen körde fast.

Men hjälpen var inte långt borta och som hejsan gick när maskinen kom loss igen. Imorgon blir det till att lägga igen grävschakten igen.

Ett

Tu

Tre… Loss!

Helt slut efter en dag som gropagris. Det är ingen vilsam tillvaro minsann. Tungt som sjutton det där att gräva och skyffla massor. Var efter dagens kroppsarbete oerhört skönt med en dusch, lite mat och sen när jag satte mig i soffan tvärdog jag i en timme… helt slut.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Kommentarer

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Trackbacks.