Filles bitskada samt det där med hundar och tratt

Fille skadad

I onsdagseftermiddag rök hundarna ihop hemma på gårdsplan. Såg inte vad som hände men fick isär dem hyfsat lätt. Märkte att Fille hade ont i vänster bak och tänkte “shit, nu är det något brutet eller nåt” men efter bara några trebenshopp stödde han lite på benet igen. Tog in honom. Han sprang genast in och gömde sig under trappen där det i stort sett är omöjligt att både få ut honom eller komma åt för att undersöka ev skador. Han verkade hyfsat ok så jag gick ut och fixade klart pannan. När jag kom in igen efter kanske 20 minuter märktes det tydligt att han hade ordentligt ont, gnällde och skakade. Så det var bara att tvinga mig på honom där under trappen för att försöka bringa klarhet i vad det var som var fel. Hittade ett stort bitsår på insidan av låret med ett avbitet blodkärl eller nåt som hängde ut. Såg inte bra ut, bara att försöka ragga veterinär… Började med lokala veterinären men vi kom fram till att det var bättre att köra på djursjukhus på en gång. Provade Varbergs Djurklinik men de ville inte jobba över. Till Slöinge och Hallands Djursjukhus var vi i alla fall välkomna till deras jour, fick en preliminär tid ca 1,5 h senare. Det var tur för då hann jag få i mig nåt ätbart annars hade jag väl svimmat. Packade in Fille i bilen och körde iväg. Väntan… Kom in för en första bedömning där veterinären snabbt konstaterade att det behövde åtgärdas på operationsbordet. Ny väntan… satt på golvet så att Fille kunde ligga nära mig. Han låg och bara skakade. Hade förmodligen redigt ont. Så hämtade de honom och jag förpassades ut till väntrummet igen.

I väntrummet stod tv:n på. Där visades Bonde söker fru. Hade aldrig sett det förr annat än någon kort snutt eller reklam för programmet. Vilket skitprogram… vad är det som gör att det överhuvudtaget har tittare..? Menlöst och löjigt, kändes oerhört konstlat. Tänk vad olika det är vad vi har för preferenser här i världen…

Så kom det ut en knappt vaken och mycket vinglig Fille. Han hade varit så orolig så personalen valde att komma ut med honom till mig i väntrummet direkt. En ny sittning på golvet med Fille nära för att hålla honom lugn under tiden han vaknade och vi väntade på veterinären för utskrivning. Hade varit en ordentlig bitskada. Som tur var det bara hudskador, inga skadade undre strukturer. Åtgärd, sydd med drän. Dränet skulle vara kvar 3-5 dagar och stygnen skulle bort efter 10-12 dagar. Medicinering, antibiotika, Vetrimoxin, i sex dagar och en kombinationstablett antiinflammatorisk/smärtstillande, Norocarp, i fyra dagar.

Fille under trappen i väntan på att åka till veterinären. Ont så ont.

Skadan

En redig ihoplappad sårskada var det. Såg inte så vackert ut. Ont hade han…
Såret samma kväll efter ihoplappning, stygn och drän.
Efter fyra dagar, det ser det bra ut. 
Såret läker fint. Så här ser det ut dag fyra.

 Så det där med tratt…

Finns få saker som gör en hund så ynklig som en tratt… Första kvällen var han verkligen ynklig. Det gjorde nog ont det där såret trots det smärtstillande som han var iproppad så en tratt ovanpå det. Sen har det gått över i att han bara pressar sig fram med tratten och går på allt och alla. Det är inte helt skönt att få den där tratten i knävecket. Tycker att han nu efter fyra dagar är relativt obekymrad av den där tratten. Tyvärr har han klurat ut hur han ska kringgå tratten och är på och slabbar på sår och drän även med tratten.

 Av gårdagens oegentligheter märks inte ett spår. Morgonen efter ligger hela flocken i en hundgrop i soffan. Fille pressade sig ner för att komma närmast matte.
Buddha, Hugo och Fille.

Har blivit mycket soffhäng de senaste dagarna. Är enda gången som Fille kan hålla sig lugn, när han ligger och har närkontakt med matte.
Hugo och Fille.
När matte ligger i soffan är det fler som passar på att tränga sig ner. Ubbe Snubbe vågade sig förbi monstren. 
Ubbe Snubbe och Fille.

Hugo har hittat sig ett nytt nöje, att dra av Fille tratten… så fort jag vänder ryggen till är den av på nolltid. Fille ställer sig i position för uppvigling dessutom, så att Hugo skyndsamt och enkelt ska kunna dra av den. Under tiden jag lagade middag idag tror jag att den där tratten var av säkert tjugo gånger… Tratten är förstärkt, lappad och lagad 

Hur skulle det gå i rucklet utan silvertejp… tratten förstärkt, lappad och lagad… 

Det allra värsta för Fille är förmodligen den påtvingade vilan. Inga springturer, inget bus, inget roligt alls. Inte kan jag med att dra iväg på springtur utan honom heller, då skulle han bli alldeles förtvivlad. Så vi hänger väl här i soffan ikväll också och hoppas att han snart är så pass bra att han inte kräver passning dygnet runt…

Det är inte billigt med sjuka djur. Det här kalaset har hittills kostat 3.835 kr. Försäkringen täckte 2.745 kr. Tur det åtminstone var inom samma självriskperiod som vi påbörjade i somras. Har varit mycket sjuka djur nu. Får t o m lite pengar tillbaka från det jag betalade på plats. Härnäst blir det ett veterinärbesök imorgon för att ta bort dränet. Sen ska stygnen tas om ytterligare 5-7 dagar. Här rasslar nog iväg några hundralappar till innan det är klart…
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Kommentarer

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Trackbacks.