Häst på glid…

Kan konstatera att dagarna i rucklet sällsynt blir som jag tänker mig…
Veterinären skulle komma för att vaccinera hästarna i eftermiddags. Gick ut för att ta in hästarna i stallet. Det tyckte de tydligen var en väldigt dålig idé, rent av usel visade det sig. De började springa istället för att gå in. Hämtade en grimma och fångade Bergthora längst upp i hagen. Tog in henne i stallet, så var det de andra tre kvar. Försökte jaga in dem i stallet. Det gick inte. Stängde för öppningen till den övre hagen för att de skulle ha lite mindre ytor att springa på. Försökte igen att få in dem i stallet. Då tog de fart och sprang mot den övre hagen. Melodia och Birkir kom på väl sent att där visst var stängt och Skálda kom på det för sent. Ska försöka visualisera förloppet, tänk er att pållen kommer med fart, slår på en tvärnit, sätter sig på rumpan, hamnar lite snett och sen gliiiiider genom/under eltrådarna. Hon såg omåttligt häpen ut när hon reste sig upp efter att ha kanat några meter där på rumpan med understa tråden farandes runt henne. Näst intill lite förnärmad och undrade nog hur det kunde komma sig att hon nu var ensam på andra sidan tråden… Den understa tråden gick till sällare jaktmarker. Fjädern till handtaget var helt utdragen, fästet i andra stolpen for loss och sönder förutom själva metallskruven som fäster i stolpen. Tur var väl det så att hon faktiskt (inte vad jag har sett än så länge i alla fall) skadade sig. Den översta tråden var orörd.
Understa tråden ett minne blott.
Bara fästet kvar i stolpen…
Bromsspåret…
Syns inte så tydligt men rumpglidet i leran…
Snygg lerinpackning på baken…

 Så kom veterinären och försökte hjälpa till att mota in dem i stallet… det gick inte. Försökte muta med havre… det gick inte. Försökte muta med morot… det gick inte. Veterinären körde iväg för att hjälpa till med en kalvning och jag ringde efter förstärkning. Tonåringen plus grannen och granntösen kom. Med gemensamma krafter lyckades vi så mota in dem i stallet.

Fixade elstängslet i väntan på att veterinären skulle komma tillbaka. Nytt fäste i stolpen och nytt handtag men återanvände själva tråden.

Fixat nytt fäste…

Nedre tråden på plats igen…
Veterinären kom tillbaka efter en lyckosam kalvning. Kom in i stallet, då hade hästarna lyckats riva ner de två översta brädorna i boxväggen. Undrar vem som har kastat sig över boxväggen…
Trasig boxvägg…
Lyfte bort brädan som lossnat och fäste den andra hjälpligt för att undvika skador när hästarna skulle vaccineras. Bergthora inga bekymmer, Melodia lite hispig men gick bra, Birkir inga bekymmer, så var det bara Skálda kvar. Inte så bara visade det sig. Hyperhispig unghäst är inte det enklaste att komma så pass nära inpå att det går att spruta. Efter mycket om och men lyckades vi i alla fall tränga in Skálda bakom lugna Bergthora och veterinären lyckades få sprutat den stolliga pållen. När det väl var klart sen, vem kom fram till veterinären..? Skálda nyfiken i en strut…
När veterinären ändå var här kollade hon till Filles klobrott. Var i valet och kvalet om hon skulle dra bort det som var av men efter lite funderande kom vi fram till att låta det vara och avvakta. Fille var så duktig och tapper när hon drog och vickade på den där klon. Gjorde nog ont som skam…
Veterinären skrev räkning och körde vidare. Hästarna köade för att gå ut igen.
Jag lappade och lagade den trasiga boxväggen i stallet. Det där med att slå i en spik är minsann en konst…
Lappat och lagat, boxväggen hel igen.
Det är roligt med djur… 
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Kommentarer

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Trackbacks.