Äppelskörd och godsaker

Har haft en slapparhelg den här helgen med film och soffhäng med hundar och katter.

IMG_4790[1]

Men så såg jag ett inlägg på G+ om äppelsaft och fick en spark i baken att sätta lite fart. Ut i trädgården och plockade ett gäng äpplen. Trodde inte att där skulle vara så många men fick ihop säkert drygt tre kilo.

IMG_4791[1]

Två kilo blev till äppelsaft. Tack för receptet och sparken i baken Ann-Britt! Hade inte så mycket citron hemma som det skulle vara i receptet så jag pressade i hälften så mycket citron som det skulle vara, dvs två citroner. Citronsmaken slog igenom i alla fall. Nästa gång jag gör äppelsaften får det räcka med en citron. Men en så vacker färg det blev på saften!

Ann-Britts recept på äppelsaft:

ÄPPELSAFT MED CITRON ca 1,5 lit

2 kg syrliga äpplen
4 citroner
1 lit vatten
3 msk citronsyra
6 dl strösocker/liter avrunnen saft

Skölj äpplena och dela dom i mindre bitar. Lägg bitarna i en gryta och häll på vattnet. Sjud under lock i 20 min.
Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 min. Pressa saften ur citronerna och blanda med äppelsaften. Mät saften och häll tillbaka den i den nu rengjorda grytan. Koka upp, tillsätt socker, 6 dl per liter saft, och citronsyra och koka upp igen. Skumma noga.
Häll upp på väl rengjorda varma flaskor. Förslut genast.
Om det inte finns plats i kyl så tillsätt bensoat efter kokning, 1 krm per liter saft
Saften kan även kokas i en saftmaja.

IMG_4793[1] IMG_4799[1]

När jag väl hade kommit igång slängde jag ihop en äppelpaj också. Det blev nog bland det godaste i form av äppelpaj jag ätit någonsin. Satte i mig en stor portion till efterrätt. Sen drog jag i mig en till nu på kvällskvisten.

Glutenfri smulpaj på äpplen

Skala och skär ner äpplen i en ugnsfast form. Strö över 0,5 dl socker blandat med 1 msk potatismjöl. Blanda smuldegen (jag använder matberedare), 3 dl havregryn, 0,5 dl bovetemjöl, 0,5 dl mandelmjöl, 0,5 dl rörsocker och 150 g smör. Fördela smuldegen över äpplena. In i ugnen i 225 grader i ca 25 minuter. Ät med vaniljvisp eller glass eller vad ni nu kan tänkas vilja äta till. Själv är jag barnsligt förtjust i Icas egna vaniljvisp. Den är sannerligen inte nyttig med en massa konstiga saker i men snuskigt god…

IMG_4796[1]

När saft och äppelpaj var färdiga var det några äpplen kvar i påsen. Satte igång att koka äppelkräm men när äpplena kokat klart och jag kikade på resultatet var där ett perfekt äppelmos. Satte bara till en knapp matsked rörsocker så var det klart.

IMG_4798[1]

Nu blev slapparhelgen helt plötsligt en redig helg…

This entry was posted in Glutenfritt, Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentarer

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Trackbacks.