Bokashi – ny jord genom fermentering av organiskt material

Trillade för ett tag sedan över begreppet Bokashi. Hade inte hört talas om det förut. Eftersom jag är lite såld på det där med de goda bakterierna för övrigt med kefirgryn, mjölksyrade grönsaker och hemgjord yoghurt hoppade jag på bokashitåget. En fascinerande företeelse där jag tar köksavfallet, och varvar det med mikroorganismpreppat strö i en hink med lock. När hinken är full får det stå och fermentera i den lufttäta hinken i två veckor.  Efter de två veckorna ser det fermenterade köksavfallet ut i stort sett som när locket stängdes igen två veckor tidigare. Sen är det dags att göra en jordfabrik. Det fermenterade köksavfallet blandas med lika mycket jord i en låda. Över läggs sedan ett lock med 5-10 cm jord. Därefter får det stå i två veckor. Efter två veckor är det i stort sett bara jord i fabriken. Det är som trolleri!

Som bonus tappas lakvattnet av från hinken kontinuerligt och används som gödningsmedel i blomvattnet.

Nu slarvade jag första gången eller kanske snarare slarvade med att läsa på ordentligt. Det tar ett tag att få till nya vanor. Hade inte blandat riktigt ordentligt med jord i jordfabriken. Det är viktigt att avfallet har kontakt med jord för snabb nedbrytning. Kan också ha varit lite snål med det mikroorganismpreppade ströet. Men ÄNDÅ var det i den ena jordfabriken i stort sett helt nedbrutet och nästan i den andra. Ny jord av köksavfall på fyra veckor. Det är  som trolleri!

Köpte startkittet hos bokashi.se. I nästa vända blev det mikrojord.se som fick leverera ytterligare en hink och nytt bokashiströ.

 

This entry was posted in Bokashi, Trädgård and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentarer

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

No Trackbacks.